Voda v hlavní roli I - 6 nejzajímavějších soutěsek a vodopádů ve Švýcarsku





Dneska se spolu podíváme na místa, kde hlavní roli hraje voda. A kde jinde taková místa hledat než v krásném Švýcarsku, kde narazíte na jeden vodopád vedle druhého a kde si říčky plné azurové vody razí cestu mezi skalami. Z obou svých cest do Švýcarska mám jedny z nejkrásnějších vzpomínek spojené právě s vodou. Pojďte se tedy spolu se mnou podívat na místa, kde příroda kouzlila a my tam můžeme najít ty nejúžasnější švýcarské vodopády a soutěsky.

A pokud vás vodopády tolik nebaví a přesto byste do Švýcarska rádi vyrazili, můžete se inspirovat v tomto článku krátkými tůrami ve švýcarských Alpách, které stihnete během pár hodin.

Vodopády Trummelbach

duben - říjen 9 - 17
červenec - srpen 8:30 - 18

vstup - dospělý 11 CHF, dítě 4 CHF

Projíždět Lauterbrunnenským údolím je pro každého milovníka vodopádů zážitek sám o sobě. Můžete se těšit na stovky menších i větších vodopádů, které spadají po příkrých stěnách, tvořících toto údolí. Skrývá se tu ale ještě jeden velký poklad, kterého si na první pohled ovšem nevšimnete. Jde o vodopády Trummelbach. Čeká na vás obrovská masa vody řítící se skrz průrvy ve skalách a nakonec vylévající se na povrch. Při návštěvě totiž zamíříte přímo dovnitř do jeskyní, kudy vodopád padá.

Reichenbašské vodopády

lanovka k vodopádům - květen - říjen 9 - 15:30

zpáteční jízdenka - dospělí 12 CHF, děti 8 CHF

Ti z nás, kteří hltali příběhy sira Arthura Conana Doyla asi nikdy nezapomenou na chvíli, ve které se světoznámý detektiv spolu se svým úhlavním nepřítelem zřítí do chřtánu švýcarského vodopádu. Ano, právě Reichenbaššký vodopád měl zabít slavného Sherlocka Holmese, přestože ho autor nakonec znovu oživil. Když stanete u impozantního vodopádu, rychle pochopíte proč si britský autor toto místo vybral pro smrt svého hlavního hrdiny. Kde jinde něž právě tady, na místě, kde slyšíte hřmění padající vody a díváte se do hučící masy vody, by měl zemřít legendární hrdina?


Rýnské vodopády

otevírací doba - viz. web vodopádů - https://rheinfall.ch/ (je totiž trošku komplikovaná)

vstup - dospělí 5 CHF, děti 3 CHF

Věděli jste, že největší vodopády v Evropě najdete právě ve Švýcarsku? Nedaleko hranic s Německem leží tyto obrovské vodopády na řece Rýn, které dozajista uchvátí každého, kdo nikdy nespatřil opravdu velké vodopády, ale toho, kdo už nějaké v životě navštívil, možná tolik neosloví. Vodopády jsou totiž obklopeny městečkem a ten pravý přírodní dojem z nich mít asi nebudete. Na druhou stranu zurčící masa vody je nesmírně impozantní a když si připlatíte, můžete se vydat na loďce až k vodopádu.


Vodopád Staubbach

Pokud se ve Švýcarsku ocitnete po deštích nebo během tání sněhu rozhodně byste také neměli vynechat krásný vodopád Staubbach.V suchém období možná nebude tak impozantní, ale vodopád padající z výšky 297 metrů stojí za pohled vždycky. Vítr navíc rozprašuje padající vodu a v létě tak výprava k vodopádu může být i příjemným osvěžením. Navíc je zde jedinečná možnost zajít až za vodopád, kde je ve skále vytvořeno několik cestiček, odkud se můžete na vodopád podívat z druhé strany.

Gletscherschlucht

květen - listopad 9:30 - 18

vstupné - dospělí 19 CHF, děti do 16 let 10 CHF, děti do 6 let zdarma

Soutěska Gletscherschlucht je velmi známá a je jednou z oblíbených atrakcí v turisticky populárním městečku Grindelwaldu. Je to sice turističtější záležitost, ale na druhou stranu se hodí i pro děti, které po cestě najdou celou řadu atrakcí, nebo vozíčkáře. Na své si přijdou i milovníci adrenalinu, v místní soutěsce je totiž možné zúčastnit se několika adrenalinových aktivit.


Soutěska Rosenlaui

květen - říjen 9 - 18

vstupné - dospělí 8 CHF, děti 4 CHF

A na závěr má oblíbenkyně. Narazili jsme na ní omylem a hned se zamilovali. Krásná soutěska Rosenlaui je totiž trošku mimo hlavní davy turistů a užijete si ji tak více. Dostat se k ní je také namáhavější, od hlavních silnic už je přeci jenom dále. Za to vás ale odmění krásnou ledovcovou říčkou s několika peřejemi a kaskádami. Kousek od soutěsky se navíc skrývá v lese schovaný docela velký vodopád Reichenbach.



A co vy? Máte nějaké oblíbené vodopády a soutěsky ve Švýcarsku? Nebo i kdekoliv jinde? Ráda se inspiruji.


Komentáře