6 krátkých tůr v Bernských Alpách - Švýcarsko #1


Ahoj!

Léto se postupně chýlí ke konci, a tak jsem se rozhodla, že je konečně čas zavzpomínat na jeho začátek, kdy jsme se vydali do srdce Švýcarska, Bernských Alp. A protože ne vždycky máme čas, energii nebo možnosti vydat se na dlouhé túry v horách, rozhodla jsem se sepsat šest nejkrásnějších krátkých túr, které jsme v Bernských Alpách absolvovali. Žádná z nich nás nezklamala a na mnohé z nich se chci jednoho dne vrátit. Ke všem navíc přikládám mapu, kde si můžete cestu podrobně nastudovat, pokud byste se rozhodli vydat se na podobný výlet.

Turistické městečko Grindelwald je skvělou základnou pro objevování Bernských Alp. Pokud si ho vyberete jako výchozí bod pro zkoumání okolí a některý den vám zbude chvilka času, neváhejte se vydat nad město, na vyhlídku Pfingstegg. Z města tam dojedete lanovkou za pár minut, ale podle mě tou opravdu skvělou možností, jak si Pfingstegg užít, je si na něj sám vylézt.

Zajímavá a rozmanitá cesta začíná u soutěsky Gletscherschlucht v Grindelwaldu, kterou před výstupem můžete navštívit. Zpočátku půjdete po široké cestě, místy dokonce asfaltové, ale jakmile se dostanete nad soutěsku k malé restauraci, čeká na vás prudké stoupání kamenitou stezkou skrz les, které bude asi po hodině odměněno nádherným výhledem na Grindelwald i celé údolí a příjemnou stezkou vedoucí po vrstevnici až do Pfinsteggu. Odtamtud se potom můžete vydat klikatou cestou dolů do centra města, nebo se svézt lanovkou.



O údolí na západ od známého Grindelwaldu se skrývá překrásné jezero Oeschinensee. Přestože po klikatých silnicích může cesta z Grindelwaldu ke spodní stanici lanovky zabrat i hodinu a půl, rozhodně stojí za návštěvu. Buď můžete jako my využít lanovku a nechat se vyvézt nahoru, nebo vystoupat k jezeru pěšky.

Samotný Oeschinensee Panorama trail ale začíná až u horní stanice lanovky a vede k nádhernému ledovcovému jezeru, kus podél něj a potom začíná stoupat na kopce nad jezerem, odkud jsou nádherné výhledy. Pokud si ale chcete výlet trochu prodloužit, můžete pokračovat ještě kus podél jezera, kde sice není žádná oficiální cesta, ale stezka tam přesto vyšlapaná je, až k nádhernému vodopádu. Cesta zpátky potom vede po převise nad jezerem a naskytují se výhledy na celé široké údolí. Skončíte potom opět u horní stanice lanovky.



Pokud byste se měli v celých Bernských Alpách vydat jen na jedno místo, pak bych vám doporučila právě Shynige Platte. Táto náhorní plošina se mi zdála doslova uhrančivá a tak nádherná, že jsem nakonec litovala, že nebylo více času jí prozkoumat. Nahoru se můžete dostat buď pěšky z Burglauenenu, ale to zabere minimálně pět hodin, nebo se svézt zubačkou z Wilderswillu. V té s vámi pravděpodobně pojede velké množství turistů, ale nenechte se odradit, většina z nich jen dojde na nejbližší vyhlídku a do botanické zahrady a o to nejlepší přijdou.

Nejkrásnější výhledy totiž potkáte na takzvané panoramatické cestě, která tudy vede. Já ale doporučuji ještě trochu jiný začátek, než je na této túře obvyklý, totiž místo šipek značících panoramatickou cestu sledovat ty směrem na Daube a až odtamtud se vydat po panoramatické. První část cesty tak vede téměř celou dobu po okraji náhorní plošiny a naskýtají se tak překrásné výhledy na Interlaken a jezero Thunersee. Cesta zpátky potom vede středem náhorní plošiny, kde je krajina také zajímavá, připomíná spíše Irsko a Skotsko než Alpy.



Všechny předchozí túry vedly po úzkých horských stezkách a nebyly vhodné pro každého. Naopak trek z Firstu k jezeru Bachalpsee vede po široké, zpevněné cestě, po které se můžete pohybovat i na kolech nebo na některých typech vozíků. Nahoru se dostanete lanovkou z Grindelwaldu, kterou vystoupáte až do horní stanice ve Firstu. Tam se můžete projít i po kovové stezce připevněné ke skále, což určitě stojí za to.

Z Firstu se potom vydejte po nejfrekventovanější a největší cestě k jezeru Bachalpsee. Cestou vás nečeká ani žádné větší převýšení, takže to zvládne opravdu každý. Přibalte si s sebou teplou bundu, navzdory horkům v údolí, dovede být nahoře pořádně chladno. A od jezer se poté můžete vydat zpátky. Pokud byste ale pokračovali dál po cestě, dá se dojít až na již zmíněné Shynige Platte. My jsme tuto možnost nezvolili, ale všem bych jí rozhodně doporučovala.



Nahoru na vyhlídku Harder Kulm jezdí téměř každý, kdo přijede do Interlakenu. Ptáte se, co to pro vás znamená? To, že pokud budete chtít nahoru vyjet zubačkou, přijde vás to zatraceně draho. Jenomže pokud o nádherný výhled stále stojíte, ale nechce se vám za to dát nekřesťanský peníz, pak můžete nahoru ještě vyšlápnout pěšky. Ale připravte se na to, že to bude pěkný krpál.

Cesta nahoru je poměrně jasná, klikatící se stezka z Unterseenu, předměstí Interlakenu. Nejednou se ale vine po přímém slunci a v horku není moc příjemně ani na vyhlídce, takže rozhodně nedoporučuji vydávat se nahoru, pokud v údolí panuje nepříjemné horko. Na vrcholku zubačky na Harder Kulm také začíná slavný Hardergrat trek po hřebeni hor, který je i mým velkým snem, ale nejspíš si na jeho zdolání budu muset ještě nějakou chvilku počkat.



Mnoho lidí považuje za vrchol své návštěvy Švýcarska cestu vzhůru na Jungfraujoch. My jsme se tam ale nevydali, místo toho jsme zvolili vedlejší, levnější a prý nakonec i s lepším výhledem vrchol Schiltorn. Když pomineme šílené muzeum Agenta 007 na jeho vrcholku, je to tam překrásné, dohlédnete, jak do Francie, tak do Itálie. Cestou navíc lanovka staví na spoustě zajímavých míst a vy máte možnost si na všech udělat libovolně dlouhou pauzu. První jsme zastavili v Murrenu, půvabné vesničce, a potom v Birgu. Tam se člověk může vydat nejen na Thrill Walk, kde má pod sebou neuvěřitelných několik stovek metrů vzduchu, ale také si udělat krátký výlet k jezeru Grauseewlie, které se nachází na cestě mezi vrcholem Schiltornem a Birgem.

Ti odvážnější se mohou vydat až nahoru na Schiltorn pěšky, ale cesta od jezera už se spíše podobá ferratě a pokud není úplně jasno, rozhodně se nedoporučuje se na ní vydávat. I cesta k jezeru Grauseewlie ale stojí za to a není časově náročná, takže se dá zvládnout během stejného dne jako ostatní zastávky na lanovce a stačí si tak koupit jízdenku vzhůru pouze jednou.


S výletem na Birg končí i naše dnešní putování po krásách Švýcarska, ale už brzy se můžete těšit na další tipy, kam v této nádherné evropské zemi vyrazit.

Komentáře