Zadar - Chorvatsko #5




Ahoj,

listopad už nám klepe na dveře a já jsem se rozhodla, že sepíši poslední článek ze série o Chorvatsku, kam jsme v létě vyrazili za národními parky. Poslední den, který jsme strávili v Chorvatsku, bohužel přišla bóra a začalo být opravdu ošklivé počasí, na nějaké koupání nebo povalování na pláži už tak nikdo neměl ani pomyšlení. Vyrazili jsme proto na menší výlet do Zadaru.


Historické centrum Zadaru se nachází na malém poloostrově, který vyčnívá do moře. Po jeho pobřeží můžete celé centrum pohodlně obejít za několik desítek minut. Tím, na co Zadar láká návštěvníky nejvíce, nejsou historické památky, přestože jich má požehnaně, ale zejména tzv. mořské varhany, což je unikátní hudební nástroj, který se nachází na jednom z cípů historického města.

Mořské varhany nepřetržitě vyluzují různé tóny způsobené vtékáním mořské vody do jednotlivých trubic. Varhany tak reagují na příliv a odliv, ale také na aktuální rozbouřenost moře. Vzhledem k tomu, že právě začínala bóra a moře vzdouvaly velké vlny, o hudbu z varhan tak opravdu nebyla nouze. Chtěla jsem vám tento zajímavý zvuk nahrát, ale bohužel okolo byl neustále hluk, takže by nahrávka nebyla moc kvalitní.


Tento unikát Zadaru jsme nechali za sebou a vyrazili do centra města, kde jsme viděli různé středověké památky i ruiny antických budov. Jelikož kostelů máme spoustu i doma, chtěli jsme vidět i něco jiného, a tak jsme přemýšleli, kam bychom vyrazili jinam. Nakonec vyhrály trhy, jelikož ty si žádný správný milovník jídla nesmí nechat ujít. Mě naprosto okouzlil rybí trh, jelikož jsem zde spatřila různé ryby a mořské živočichy, které jsem nikdy neviděla ani na obrázku a tady už leželi připravení k prodeji. Nevonělo to tam ale zrovna vábně.

Kdybych měla popsat, co všechno jsme v Zadaru viděli, musel by to být asi hodně dlouhý článek, tak raději přidávám spoustu fotek jako vždy. Třeba vám budou inspirací, kam vyrazit příští léto.

Mějte se krásně a cestujte!
Některé dekorace v ulicích byly opravdu roztomilé.

Mořské varhany a s nimi (bohužel) čistící auto, které ne a ne odjet.




 

Rybí trh . . .



I tohle si můžete připravit k večeři.

A nějaké to ovoce. . .

Čtenář s originální kytarou . . .



Najdete mě?

Komentáře

  1. Ty varhany bych hrozně chtěla vidět, tedy spíše slyšet :). Hezký článek :)!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat