Národní park Kornati a zátoka Telaščica - Chorvatsko #4





Ahoj,

venku už se sice počasí kazí, to ale neznamená, že bychom nemohli zavzpomínat na ty krásné slunné dny na počátku prázdnin. Dneska vás vezmu sebou do chorvatského národního parku Kornati a přírodní rezervace v zátoce Telaščica. Na výlet jsme vyrazili lodí a jelikož ze Sv. Felipa i Jakova tam cesta trvá několik hodin, byli jsme poměrně rádi, že se můžeme usadit ve stínu.

Národní park Kornati je souostroví skládající se z mnoha menších i větších ostrůvků, které jsou proslulé svými vysokými bělostnými útesy. Cestou k nim ovšem proplouváte mezi množstvím pahorkatých ostrůvků, které skýtají také moc pěkný pohled.



Po cestě mezi útesy jsme zakotvili v jedné z mnoha zátok a kapitán Ante nás nechal vystoupit. Čekalo nás koupání v naprosto průzračném moři a výborný oběd - pečené ryby. Od kapitána jsme se také dozvěděli, že skoro pokaždé tu jsou vidět delfíni, ale my jsme je samozřejmě neviděli a nikdo neví, proč tentokrát nepřipluli. Ale nenechali jsme si tím zkazit náladu a po skvělém obědě vyrazili opět na moře, tentokrát do zátoky Telaščica.

Je zvláštní, že právě v této zátoce se mi líbilo více, než v národním parku. Na ostrově jsme vyšplhali po jedné z četných kamenitých stezek nahoru nad útesy, kolem kterých jsme předtím jeli lodí a skoro nemohli uvěřit svým očím. Byla to nádhera. :)


Naše další kroky směřovaly ke slanému jezeru Mir, které je slanější a teplejší než moře. Je to něco úplně jiného než okolní moře a člověka to nutí přemýšlet nad tím, zda-li je to alespoň trochu podobné v Mrtvém moři. Bohužel v horku takto teplá voda není příliš osvěžující, ale pokud chcete, můžete se ještě zchladit v průzračném moři zátoky Telaščica.

Na tomto výletu jsme sice strávili více času na moři než na souši, ale přesto to bylo krásná podívaná. Kapitán naší lodi, Ante, byl přátelský chlapík, který sršel vtipem a jeho manželka je Češka, takže i hovořil po našem. :) I když to v pobřežním Chorvatsku skoro všichni, člověk by skoro řekl, že je pořád doma. :) Přikládám fotky, protože ty mluví samy za sebe. :)

Mějte se krásně, užívejte říjen a cestujte!






No není to zkrátka nádhera? Právě tato fotka se měla původně stát úvodní fotkou pro všechny články o Chorvatsku.









Komentáře

  1. To je krása, rozhodně mi tento malý virtuální výlet zpříjemnil den :).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat