Šibenik a národní park Krka - Chorvatsko #2



Dneska se chystám napsat o dalších dvou místech, které jsme během naší cesty po národních parcích Chorvatska navštívili. Na cestu jsme se vypravili v den, kdy bylo paradoxně největší horko, což samozřejmě na courání po městě není úplně ideální, ale i tak jsme si výlet užili.

Hned po ránu jsme vyrazili do Šibeniku, města na hranici severní a střední Dalmácie, prvního města založeného Chorvaty na jejich území. Šibenik také leží u ústí řeky Krky do moře a právě díky tomu působí spolu s řekou a mořem neuvěřitelně fotogenicky. Ani nám to nedalo a zastavili jsme na jednom z mostů přes řeku, abychom si ren nádherný výhled vyfotili.

Z památek v Šibeniku jsme zamířili pouze ke Katedrále sv. Jakuba, která je významná zejména svou nádhernou kopulí, která ale bohužel byla zatím v rekonstrukci, takže jsme si pohled na ní nemohli vychutnat. Další památky už jsme nenavštívili, ale nevadilo nám to, jelikož Starý Šibenik rozhodně zapůsobí hlavně celkovou atmosférou úzkých uliček, stovek schodů táhnoucích se do kopců a malých kavárniček. :) Město je to zkrátka kouzelné, ale pokud mohu radit vyražte sem raději na podzim nebo na jaře, jelikož horko je v kamenných uličkách opravdu šílené. :)


V Šibeniku jsme byli také nalákáni na tržnici, kterou chci navštivit skoro v každém městě, jelikož se mi hrozně moc líbí. Šibenická tržnice byla bohužel pouze malá a chyběla v ní ta část, která je pro mě hlavní, totiž rybí trh. Až tak moc mi to nevadilo, jelikož naše další kroky měly směřovat do národního parku Krka.

Národní park Krka leží na stejnojmenné řece Krce, která vytváří meandry a několik kaskádovitých vodopádů. My jsme zamířili na ten nejznámějším, na spodním toku řeky, na Skradinski Buk. Hned, jak jsme vystoupili z autobusu, bylo jasné, že toto bude dost masová atrakce. Dřevěné chodníčky a lávky se jen hemžily lidmi, ale byla jsem odhodlaná nenechat si tím zkazit celkový dojem. Cestou dolů k hlavnímu vodopádu jsme spatřili několik rozkošných vodopádků a ůzkých říček, jakmile jsme ale dorazili k jedné z hlavních vyhlídek, málem mě z toho kleplo. Myslím, že k tomu není, co dodat, stačí se podívat na fotky.


Tak takhle to vypadá na fotkách . . .
. . . a takto ve skutečnosti.
Tak tohle dokáže člověka spolehlivě otrávit. Jen tak pro informaci můstek je zachycen v momentu, kdy nebyl tak plný jako obvykle.
Tak toto mělo být slavné koupání pod vodopády? Přešla mě chuť. Když jsem toto viděla, tak už jsem si vůbec nedokázala vychutnat pohled na nádherný vodopád v pozadí. Po návštěvě Plitvických jezer a Krky jsem došla k přesvědčení, že by bylo mnohokrát lepší, kdyby k vodopádům vedly pouze lesní stezky a člověk by musel jít několik kilometrů pěšky, než aby se z krásné přírodní památky stala takové komerční turistická atrakce.

Z koupání tedy nic nebylo, raději jsme rychle vyfotografovaly vodopád a začali stoupat zpět nahorů. Byla jsem ráda, že touto cestou se objevily některé skrytější kaskádky, u kterých nebylo tolik lidí, a tak jsme si alespoň část naší návštěvy národního parku užili.

Opět přikládám spoustu fotek a už brzy vám napíšu o báječném výletu do pohoří Velebit.

Starý Šibenik

I takový je Šibenik (místní tržnice)

Katedrála sv. Jakuba







Nebýt davů turistů, byla by to nádherná podívaná.



Řeka Krka

Mějte se krásně, užívejte prázdniny a cestujte!

Komentáře

  1. Ten vodopád vypadá hrozně úžasně, všechny vodopády jsou úžasný, miluju vodopády :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, vodopády mají něco do sebe, ale ti turisté mě spolehlivě vyděsili.

      Vymazat
  2. Tak tomu říkám hrůza - tolik turistů u Krka vodopádu, tam bych asi nevydržela ani minutu.

    Nevíš, jak to tam vypadá mimo sezónu?

    Diary of M

    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimo sézónu nevím, ale snad by to mělo být lepší.

      Vymazat

Okomentovat