5 + 1 treků snů napříč kontinenty





Ahojky!

Po dlouhé době konečně zase nový článek. Bylo totiž teplo, krásně a léto a to je přesně ten čas, který volá po trávení venku a cestování, takže na psaní článků jsem neměla ani pomyšlení. S ochlazením mě ale zase přepadly myšlenky na nové výpravy do světa, a tak bych se s Vámi chtěla podělit o několik treků, které jsou mým snem už dlouhou dobu, ale zatím se mi nepodařilo se na žádný z nich vydat. Některé mi dokonce připadají doslova nedosažitelné, jiné v budoucnu určitě plánuji.

Určitě se neváhejte podělit o to, jaké treky jsou pro vás ty naprosto top a sníte o nich již dlouhou dobu. Já jsem pro vás vybrala jeden trek za každý kontinent a potom jeden navíc, který moc pod žádný kontinent nespadá.

Afrika - Rwenzori Central Cirquit Trail

🚩 Rwenzori mountains, Uganda

Náročný okruh tajemným africkým pohořím, nazývaným Měsíční hory, který vyvrcholí výstupem na trvale zaledněnou třetí nejvyšší horu celé Afriky, Margharitu. Hory věčně zahalené do mlhy nabízí unikátních pět vegetačních zón a zážitek na celý život.

Délka - 50 km, 7 dní

Afrika mě nikdy nelákala tolik jako jiná místa, ale jedinečné pohoří Ruwenzori mě okouzlilo ihned na první poslech. Trek zapomenutými místy národního parku na hranicích Ugandy a Konga, kam turisté příliš často nevkročí, ale zároveň s na tyto podmínky luxusním vybavením. Po celé trase je možnost přespat v chatách, které zde zbyly z koloniální éry a navíc je národní park bez rizika únosu nebo přepadení.

Pohoří Ruwenzori bylo dlouhá léta zahalené mýty a tajemstvím, jelikož se po velkou část roku schovává v mlze a své vrcholky ukáže jen málokdy. Právě proto je ale naprosto jedinečné, po cestě projdete několika zónami včetně zóny sloní trávy, pásma horského dešťtného pralesa, zóny bambusu, stromovitých vřesovců, afroalpinské vegetace a nakonec skal a věčného ledu. Můžete potkat menší formy slona, chameleony, nejrůznější druhy opic a ptáků a dokonce, i když se to nestává příliš často, i horské gorily.

Zdroj: https://ugandatourismcenter.com/place/rwenzori-mountains-national-park/

Amerika - Ciudad Perdida

🚩 Parque Nacional Sierra Nevada de Santa Marta, Kolumbie

Strmé kopce, hluboká neprostupná džungle a uprostřed toho jedinečné ruiny, které nenaleznete nikde jinde na světě. Vítejte v Ciudad Perdida, Ztraceném městě, uprostřed kolumbijské džungle, kam se dostanete jen po svých skrz panenskou přírodu.

Délka - 23 km jedním směrem, 4 - 6 dní

Není tomu tak dlouho, co v Kolumbii byly únosy turistů na denním pořádku. Situace se ale výrazně zlepšila a země se začala otevírat světu. I díky tomu každý den proudí stovky turistů do karibského koloniálního města, Santa Marty, aby se v dalších dnech vydali hledat ruiny Ztraceného města.

Díky tomu, že se na trek můžete vydat jen s místním průvodcem a památku navíc hlídá kolumbijská armáda je trek, kromě běžných nástrah džungle, bezpečný. Alespoň já jsem v momentě, kdy jsem se dozvěděla o této skryté kolumbijské památce ztratila zájem o klasické turistické trháky jako například Macchu Picchu a zatoužila objevovat staré indiánské památky trochu jinak. Obzvlášť v tomto případě je navíc cesta také cíl, jelikož si po celou dobu treku budete moci vychutnat krásnou, čistou karibskou džungli a na konci se těšit na historickou památku.

Zdroj: https://ciudadperdida.co/galeria

Oceánie - Milford trek

🚩 National park Fiordland, Jižní ostrov, Nový Zéland

Říká se, že je to nejkrásnější turistická cesta světa. Provede vás cestou, kterou dříve využívali ke svému putování domorodí Maorové po okouzlujících místech, mezi které patří unikátní výhledy, nejvyšší novozélandský vodopád, křišťálově čistá jezera i husté lesy.

Délka - 54 km, 4 dny

Dlouho pro mě bylo velmi těžké vybrat ze všech novozélandských treků právě ten jeden konkrétní, o který bych stála nejvíce. Přijde mi, že celý Nový Zéland je úžasný svět sám pro sebe, který nabízí obrovské množství báječných míst, která bych velmi ráda navštívila. Milford trek, přestože je turisticky velmi populární, k tomu má nejspíš důvod a jednoho dne bych ho určitě chtěla projít.

Navíc se mi velmi líbí omezení na počet návštěvníků denně, které zajistí určité soukromí na treku a tím pádem jedinečný zážitek. Národní park Fiordland navíc nabízí tolik zajímavých míst, že dozajista ještě po absolvování treku bude v nabídce spousta lokací v okolí, kam se vydat na kratší výlety.

Zdroj: pixabay.com

Asie - Gibbon Experience

🚩 Nam Kan National Park, Bokeo, Laos

Vzbudíte se vysoko v korunách stromů uprostřed laoského pralesa za zvuku nezaměnitelného houkání gibonů černých, které neuslyšíte skoro nikde jinde na světě. Zároveň jedinečný prales poznáte tak i z jiné perspektivy než jen ze země - ze vzduchu.

Délka - 3 dny

V dnešní době je Gibbon experience velmi populární projekt, ale když jsem se o něm dozvěděla já, teprve se s ním začínalo a už tehdy jsem věděla, že tohle si chci jednou vyzkoušet. Spolu s místním průvodcem se vydáte na 3 dny a 2 noci do nitra laoského pralesa, abyste poznali nedotčenou přírodu a zároveň si užili trochu adrenalinu v podobě zip-linu a nocování v unikátních podmínkách.

Gibbon experience není jen trek samotný, jedná se o kombinaci tůry skrz džungli a unikátního zážitku. Navíc peníze, které do projektu dáte, půjdou na dobrou věc, na ochranu ohrožených gibonů černých, jejichž houkání budete každé ráno při vstávání v pralese poslouchat.

Pro mě je zkrátka Gibbon experience jeden z mých prvních cestovatelských snů, po kterém toužím už několik let. Létat mezi stromy a spát v jejich korunách stejně jako místní giboni to je něco, co mě naprosto okouzlilo.

Zdroj: https://www.gibbonexperience.org/

Evropa - Přechod přes Pico Areiro na Pico Ruivo

🚩 Pico Areiro, Madeira, Portugalsko

Stezka vytesaná do skály, průchody tunely, oslnivé výhledy, kvetoucí orchideje a to vše již nad mraky. Jedinečný pochod z Pica Areira na nejvyšší horu atlantského ostrova Pico Ruivo na jedinečné Madeiře, kde po celý rok trvá jaro.

Délka - 10 km, 5 hodin

Můj evropský výběr sem vlastně vůbec nezapadá. Nejedná se ani o trek, spíše o túru, ani vlastně neleží v Evropě, tedy alespoň z geografického hlediska. Přestože Madeira patří Portugalsku je ukrytá v Atlantském oceánu už spíše na úrovni Afriky. Ale když jsem se zamyslela, jaký pochod bych v Evropě opravdu chtěla jít, vyšel mi z toho tento přechod, vzdor tomu, že se nejedná o nic dlouhého ani na evropské pevnině.

Celá Madeira je dozajista naprosto jedinečná a přechod mezi Picem Areirem a Picem Ruivem bude dozajista ještě jedinečnější. Výhledy jsou prý nádherné, ale mnohdy děsivé, cesta je ale díky zábradlím a zpevnění velmi bezpečná. Navíc, přestože se jedná o krátkou cestu je ve skutečnosti velmi náročná na převýšení a terén, kterým se stoupá.

Zdroj: pixabay.com

Reunión - Cirque de Mafate

🚩 Cilaos, Reunión, Francie

Reunión, to je francouzský ostrov skrytý uprostřed Tichého oceánu, kam se tak často nejezdí. A to přitom nabízí bezpočet krás a jedinečné treky místy, kam se nedá dostat jiným způsobem než pěšky nebo helikoptérou. K takovým trekům patří i vysokohorský Cirque de Mafate.

Délka - 3 - 5 dní, 50 km

Na závěr přidávám jeden trek na krásném ostrově Reunión, který leží kus od Madagaskaru uprostřed Tichého oceánu a nabízí jedinečné zážitky. Absolvovat zde můžete i několik jedinečných treků, zahrnující kalderu sopky, dešťtné pralesy, zářivé vodopády i jedinečné, osamocené vesničky v horách.

Bohužel letenky na Reunión jsou poměrně drahé, a tak nezbývá než čekat na nějakou pěknou akci, díky které budou letenky levnější a ostrov Reunión pro nás přístupnější. Tato krásná destinace tedy teprve čeká na to, až budu mít příležitost ji objevit.

A jaké treky po světě lákají vás? Nebo jste snad některý z výše zmiňovaných šli?

Komentáře