Écija, město věží - Kompletní průvodce



Krásná Écija nepatří mezi zrovna nejvyhledávanější andaluské turistické cíle. Město, kterému místní přezdívají město věží, je přitom ideální zastávkou, pokud například cestujete mezi Sevillou a Córdobou. Pokud zavítáte do toho kouta Španělska rozhodně neváhejte do Écijy alespoň nakouknout. O turisty zakopávat nebudete, za to si do sytosti užijete zdobených věžiček, krásných kostelů, fascinujících (a levných) muzeí a zapadlých barů.

1.Co navštívit?
2.Kde se najíst?
3.Doprava a další praktické informace

Co navštívit?

V Écije toho na vás čeká velká spousta a rozhodně by byla škoda něco vynechat. Já se přesto zmíním jen o těch místech, které zaujaly mě a všem, kteří mají chuť se toho dozvědět více, doporučím, aby zašli do místního turistického centra, kde je rádi vybaví turistickou mapkou s informacemi o všech místních památkách.

Věž kostela San Juan

út - ne 10 - 13

vstup na věž - 2 eura

Écija je sice město krásných věží, ale jen na málokterou z nich se dá vystoupat. A na jednu z těch nejvyšších, věž kostela San Juan, se za drobný poplatek dostanete. Mnoho turistů tam ale nemíří, neváhejte ale po vstupu do kostela požádat kostelníka o vstup na věž.

Samotná cesty vzhůru je sice trochu strašidelná, plná holubů a dvířek, která si sami musíte otevřít. Jakmile ale jednou vyjdete nahoru, můžete obdivovat spoustu krásných zvonů a zejména výhled na celou Éciju. Město si tak prohlédnete ze zcela jiné perspektivy. A i samotná věž kostela San Juan patří mezi ty nejhezčí ve městě.


Museo histórico municipal

út - pá 10 - 13:30, 16:30 - 18:30
so 10 - 14, 17:30 - 20
ne 10 - 15

vstupné - 3 eura, snížené 2 eura

Historické muzeum skryté v paláci Benamejí v historickém centru města byste rozhodně neměli minout. Z druhé strany paláce také najdete ono zmiňované turistické centrum, kde vám ochotná paní ráda řekne, kde zrovna mají otevřeno a kam se vydat. Pokud navíc po prohlídce muzea zatoužíte i po něčem trochu jiném, můžete zamířit na vyhlídku, kterou v muzeu mají.


Palacio de la Justicia

po - pá 9 - 14

zdarma

Nenápadný justiční palác by vás možná ani nenapadlo navštívit. A přestože zvenku vypadá zcela obyčejně, nádvoří je naprosto nádherné, stejně tak hlavní schodiště a výzdoba. Neváhejte vstoupit dovnitř a to i přesto, že hlídač a kontrolní rám na první pohled nevypadají zrovna přátelsky. Pamatujte ale na to, že palác je stále využíván pro potřeby justice a je tak při vstupu vhodné být spíše potichu a nerušit.

Palacio de Peňaflor

po - pá 10 - 13:30, 16:30 - 18:30
so 10 - 14, 17:30 - 20
ne 10 - 15

vstupné - 2 eura (snížené 1,5)

Palacio Peňaflor sám o sobě není zas tak zajímavým místem, spíše se snaží využít turistů a obrat je o vstup. Přístup je pouze do několika místností, které jsou vybaveny mluvícími portréty rodiny, která v paláci kdysi žila a tento pokus zaujmout ve výsledku působí spíše směšným dojmem.

Co ale naopak rozhodně doporučuji, je výstup na věž, který je v ceně vstupenky. Pokud nestihnete věž u kostela San Juan, je to jedna z mála dalších možností, jak město shlédnout trochu z výšky. Nedostanete se rozhodně tak vysoko jako v předchozím případě, ale za pohled to rozhodně stojí. A navíc budete mít i možnost prohlédnout si krásnou věž kostela San Juan.


Iglesia de Santa María

po - so 9:30 - 13:30, 17:30 - 20:30
ne 10 - 13

zdarma

Ze všech kostelů, které jsem v Écije navštívila (a že jich nebylo málo), se mi tento líbil asi ze všech nejvíce. Každý ale má něco do sebe a já doporučuji si jich projít co nejvíce. Většina je od sebe navíc vzdálena jen pár kroků, a tak je snadné jich navštívit opravdu hodně.


Parque San Pablo

zdarma

Stejně jako na jiných místech ve Španělsku, ani v Écije vás nemine siesta. A pokud neplánujete dobu, kdy jsou všechny památky a kostely uzavřeny, strávit bloumáním po rozpálených, liduprázdných uličkách, neváhejte se vydat do parku San Pablo. Leží trochu mimo turistické centrum, ale je velmi příjemný. Poskytuje dostatek stínu a spoustu opuštěných laviček, kde se můžete na hodinku, dvě v klidu usadit a odpočinout si.

Kde levně a dobře jíst?

Tipy na dobré a levné jídlo samozřejmě nesmí v žádném kompletním průvodci chybět. Co by to bylo za výlet, bez chutného oběda?

Bar El Olivo

út - ne 9:30 - 16, 19 - 24

Tento bar najdete na cestě do parku San Pablo. Ceny má (v porovnáním s jinými andaluskými městy) velmi příznivé a tapas porce nepatří mezi ty menší. Seženete tu i lahodné montaditos (malé sendviče), ale i normální porce (za už o něco větší peníz). K jídlu zdarma dostanete suchary a malou bagetku a také talířek s lahodnými olivami a další zeleninou na kyselo.

Co jsme si dali?
  • patatas alioli - uvařené brambory zalité česnekovou omáčkou alioli, andaluskou specialitou, skvěle zasytí a chutnají také na jedničku
  • brocheta de gambas - špíz z krevet ogrilovaných s bazalkovým pestem a salátkem byl sice trochu menší ale o to lahodnější
Kolik to stojí? Cena většiny tapas se pohybuje mezi 1 a 2 eury, stejně tak sendviče. Hlavní jídla poté seženete mezi 8 a 12 eury.

Vzhledem k tomu, že jsme v Écije strávili jen jeden den, neochutnali jsme jídlo ve více podnicích. Moje kamarádka, která v Écije vyrůstala, doporučuje ještě následující podniky. Výborné montaditos se skvělým poměrem velikost-cena si prý dáte v La Tabernita. Pokud se naopak potřebujete najíst v centru, můžete zkusit podnik Los Juncales, kde se dá sedět i venku uprostřed pěkného náměstí.



Doprava a další praktické informace


Jak se sem dostat?
  • Ze Sevilly - společnost ALSA (z Plaza de Armas) - 3x denně - 7,53 eura
  • Z Córdoby - společnost ALSA - 6x denně - 5,15 eur
  • Z Carmony - Grupo Valenzuela
  • Z Madridu - společnost Socibus - 3x denně - 22,35 eur
Co by tě dále mohlo zajímat?
  • Každý čtvrtek, pátek (od 11 hodin) a sobotu (od 18 hodin) můžete vyrazit na komentovanou prohlídku Écijy s průvodcem s degustací místní gastronomie (cena - 10 eur/osoba) - více informací na rutasecija@gmail.com

Komentáře