Co nevynechat na ostrově Skye - Skotsko #1




Ahojky!

Dneska tady máme první článek o tajemném a nádherném Skotsku. Pod tímto názvem se skrývá země spojovaná s děsivou Lochnesskou příšerou, pochmurnými zříceninami středověkých hradů a mohutnými Skoty v kiltech. Důvod, proč jsme se ale do Skotska vydaly my, byl trochu jiný. Lákala nás zejména divoká a okouzlující příroda, na kterou ve Skotsku narazíte doslova na každém rohu. A největší koncentrace úžasných výhledů a jedinečných hor byla na ostrově u západního skotského pobřeží, na ostrově Skye. A pokud se na tento krásný ostrov chystáte, rozhodně byste neměli minout tato místa...

Quairing

Quairing byl alespoň pro mě úplné top celé naší návštěvy ve Skotsku. Zelená rozeklaná krajina je doslova nádherná. Doporučuji se vydat brzy ráno a z druhé strany než většina turistů, tedy ze severní strany ostrova. Quairing nabízí bezpočet krásných pěšinek, které se vinou po úbočích hor a mezi skalami. Pokud se navíc nebojíte, můžete se směle vydat až nahoru na útesy, uvidíte téměř celý ostrov Skye a dohlédnete i na skotskou pevninu, stejně jako na vnější ostrovy. Popsat se ta nádhera slovy skoro nedá, to musíte vidět.






Cuillin Hills

Mnohem méně navštěvované pohoří na jihu ostrova bývá nazýváno skotskými Alpami. Vybrat si můžete z mnoha vrcholků, které stojí za to zdolat. My jsme si zvolily Bruach na Frithe a za celý den potkaly jen tři turisty, za to jsme se setkaly se spoustou ovcí a nádherných výhledů. Zdolat některé z těchto hor může být dost výzva, ale pokud budete mít krásné počasí, neuvěřitelný zážitek z toho dostat se na vrchol vám bude dostatečnou odměnou.



Old man of storr

Čedičový monolit vysoký více než 50 metrů, to je Old man of storr. Dozajista ohromující podívaná, my jsme bohužel zážitek neměly tak pěkný, jelikož byla po celou dobu výstupu mlha a neviděly jsme tak téměř nic. Navzdory tomu do kopce proudily davy turistů, tak se domnívám, že za hezkého počasí by to bylo ještě mnohem hezčí. Okolo se ale opět dá zvolit hned mezi několika okruhy, a tak se určitě bude dát vybrat některý, kterému se masový turismus vyhýbá.



Fairy Glen

Fairy Glen, to znamená v překladu pohádkové údolí. A Fairy Glen je opravdu pohádkové. Jen dva kilometry chůze po asfaltce od městečka Uig se skrývá toto místo plné nadýchaných kopečků porostlých jasně zelenou trávou, obrazců z kamenů a podivných skalních útvarů. Opět ale doporučuji vyrazit sem na východ nebo západ slunce spíše než během dne, kdy je to tu přeplněné lidmi a kouzlo tohoto místa si tak plně neužijete.





Pokud byste měli možnost vydat se jen na jedno místo v celém Skotsku, pak rozhodně vyrazte na ostrov Skye. Celý je okouzlující a jeho návštěva navíc ani nemusí být nějak zvláště drahá!

Komentáře

  1. Krásná příroda, Skotsko musím navštívit co nejdříve. Teším se na další díly cestování

    Kalamita life

    OdpovědětVymazat

Okomentovat