Cestujeme jinak #1 - Proč jet na střední školu do zahraničí?



Ahojky!

Dneska chci psát o věci, která mě nesmírně ovlivnila. O pěti měsících, které jsem strávila na střední škole v zahraničí. I v Česku už začíná jít o poměrně rozšířený trend, občas se v našem okolí vyskytne někdo, kdo se vydal na střední školu třeba do USA. Možností je ale tisíckrát víc. Jako český středoškolák můžete vyjet na ledový Island, do slunného Španělska, k protinožcům na Nový Zéland nebo do exotické Indie. Já jsem si vybrala jihoamerickou krásku Argentinu. Ale možná se ptáte proč. Proč se vydat strávit několik měsíců třeba do daleké Číny, mezi Italy nebo do Mexika?

Proto se dneska podíváme na několik důvodů, kvůli kterým určitě stojí za to se na takový program vydat. Není to asi pro každého, ale mladý člověk si z toho může odnést velké množství úžasných zážitků a užitečných zkušeností.

1. Poznáte jinou zemi a kulturu

Tohle možná napadne každého, ale ne každý si uvědomí, jak moc se toho o nějaké části naší planety můžete během několika měsíců naučit. Program v zahraničí není poznávací zájezd, takže možná si nebudete moci odškrtnout takové množství památek a přírodních úkazů, jako kdybyste se do dané země vydali na dovolenou, ale ve skutečnosti poznáte zemi mnohem hlouběji. Pochopíte její lidi, porozumíte tomu, jak země funguje, seznámíte se s její mentalitou a kulturou.

Poznáte novou zemi

2. Naučíte se jazyk

Jazyk by neměl být jediným důvodem k vyjetí na program do zahraničí. Pokud se chcete naučit jenom jazyk, asi jděte jinou cestou. Ale rukou v ruce s programem jde i naučení se jazyka dané země. U světových jazyků jako angličtina nebo španělština je asi jejich užitečnost jasná, ale možná si říkáte, proč se učit třeba švédštinu nebo thajštinu. Pro mě jde hlavně o to domluvit se. Vždycky budete mít k místním blíž, pokud si s nimi popovídáte jejich vlastním jazykem. Někdy dokonce místní ani anglicky neumí, takže jazyk zkrátka budete potřebovat. Je součástí místního života i kultury. A přeci jenom v životopise určitě dobře vypadá i plynná holandština nebo portugalština.

Jak mluvíte místním jazykem, zapadnete!

3. Seznámíte se s novými lidmi

Ano, seznámíte se s mnoha lidmi. Ať už půjde o vaše spolužáky v místní škole, nebo jenom o prodavačku v obchodě. Během programu poznáte tolik nových lidí, že je ani nebudete umět spočítat. Vždycky, když se budete chtít do dané země vrátit, se najde někdo, s kým budete moci zajít na kafe a popovídat si. A nejen v zemi, kde strávíte svůj program. Poznáte také velké množství dalších studentů na programu a po návratu domů najednou zjistíte, že znáte lidi v mnoha státech Evropy i světa, které můžete zajet navštívit a naučit se něco i o jejich zemi.

Najdete si nové přátele! A někteří vám zůstanou i po návratu.

4. Zkusíte si žít jako místní

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo vyrůstat někde docela jinde? Můžete si to vyzkoušet na vlastní kůži a možná si uvědomíte, že vlastně naší malou zemičku máte raději, než jste si dříve mysleli. Na programu si vyzkoušíte, jak žijí místní. Nebudete turista, který vidí jen povrch toho všeho. Ponoříte se do hloubky a prozkoumáte všechna zákoutí místního života. A dozvíte se spoustu věcí, které by vás možná nenapadly ani ve snu.

Zkusíte si žít jako místní.

5. Získáte další rodinu

Tak tohle určitě není bod, který platí pro všechny, ale ti, kterým se poštěstí, získají něco, co jim zůstane do konce života. Pokud si sednete s hostitelskou rodinou, váš vztah může přetrvat i dlouho po tom, co se vrátíte zpátky. Možná je pak budete jezdit navštěvovat a možná už vždycky budete mít domov na druhé straně světa. Rodina je také jedna z věcí, které byly nejúžasnější na mém programu.

Získáte druhou rodinu!

6. Opustíte svou komfortní zónu a překonáte strach

Odjet na několik měsíců do neznámá vyžaduje spoustu odvahy. Ale pokud překonáte strach, vrátí se vám to. Nejenže zažijete něco úžasného, ale také už se příště možná nebudete tolik bát. Celý program člověk musí překonávat strach a opouštět svou komfortní zónu, ale právě díky tomu se toho také může spoustu naučit. Doma v bezpečí by vás takové obohacení určitě nepotkalo.

Máte strach? Překonejte ho! A možná zažijete něco úžasného!

7. Vyzkoušíte nové věci

Spoustu nových věcí. Já jsem třeba chodila na hodiny tanga, vystoupala do pěti tisíc metrů nad mořem nebo slanila vodopád. Vyměňovala jsem pneumatiku vysoko v Andách, ochutnala to nejvytříbenější hovězí, dívala se do Ďáblova chřtánu a projela se na kajaku. Jsou to malé i velké věci, ale bezpochyby bych se k nim tady doma nikdy nedostala.

Vyzkoušíte spoustu nového! Tady slaňuji vodopád v argentinské džungli!

8. Představíte svou zemi v zahraničí

Bydlíme v zemi, která má být na co pyšná. Tak proč ji nepředstavovat v zahraničí? Lidem, se kterými se spřátelíte, určitě představíte náš stát více do detailů. Za několik měsíců se díky vám velké množství lidí dozví to, že Česká republika existuje, kde je i spoustu informací o ní. Třeba někoho nadchnete, aby se rozhodl naši zemi navštívit.

Zdobíme české perníčky!

Co závěrem? Program určitě není jen růžový, ale stojí za to. Já jsem se do Argentiny vydala na stipendijní program s AFS, což je celosvětová organizace, která vysílá mladé lidi do všech koutů naší planety. Nyní AFS nabízí stipendium na semestr na střední školu v Chile, takže pokud by se někdo rozhodl vydat právě tam, koukněte sem. Jinak, dlouhodobý pobyt v zahraničí, ať už na střední nebo vysoké škole, doporučuji každému, kdo o něm uvažuje!

A pokud máte jakékoliv dotazy nebo vlastní zkušenosti, určitě neváhejte napsat do komentářů!

Komentáře