5 + 1 nejlepších výletů na ostrově Kos




Ahojky!

Naprosto nezadržitelně se k nám blíží léto a s ním i dovolené u moře, na které se všichni těšíme. Proto dneska přináším letní tipy na místa, která navštívit na krásném řeckém ostrově Kósu. Já jsem Kos navštívila už dvakrát, podruhé dokonce jen pár dní po loňském zemětřesení, a pokaždé se mi tam neuvěřitelně líbilo. Tento ostrov, z nějž můžete dohlédnout do nedaleké Asie, láká mnohé turisty. Pokud se tam vydáte, potom byste rozhodně neměli vynechat tato místa...

1. Hlavní město Kos


Hlavní město Kos stejnojmenného ostrova je naprosto neuvěřitelné. Leží na úplném východě ostrova, Turecko má tedy doslova na dohled a okouzluje atmosférou tradičního řeckého městečka. Během procházky tímto městem narazíte na velké množství turistických obchůdků, tradičních taveren a především na spoustu antických památek přímo uprostřed města. Je libo navštívit starý řecký amfiteátr, tureckou mešitu nebo okouzlující pravoslavný kostel? Tohle všechno najdete přímo v centru nepříliš známého města.

2.Horské vesničky Zia a Pili


Kos je jeden z horských ostrovů a pokud se odvážíte nasednout do jednoho z autobusů a vydat se serpentýnami vzhůru, čeká vás úžasná podívaná. Vesničky Zia a Pili jsou ukázkou tradiční řecké architektury, takže, pokud se těšíte na tradiční kombinací modré a bílé, jste na správném místě. A to ani nemluvím o nádherném výhledu na celý ostrov, který se návštěvníkům vesniček naskytne.

3. Pláže na poloostrově Kefalos


Poloostrov Kefalos, západní výspa celého ostrova, je nejdivočejší oblast Kosu, kde se dají najít ty nejhezčí pláže obklopené strmými kopci. My jsme na Kosu nenavštívili mnoho koupacích destinací, ale oproti moři například na severu ostrova je tu nádherně průzračná voda, také ale bývá o nějaký ten stupeň studenější. Pokud se ale rozhodnete vydat na túru do hor, bude svlažení v chladné vodě dozajista příjemné.

4. Asklepion


Další antická památka na ostrově, asi ta nejrozsáhlejší. To je Asklepion, ruiny antické nemocnice, ve které pracoval i starověký lékař Hippokrates. Zajímavé jsou zejména nádherné korintské sloupy. Ale pokud se rozhodnete vydat se sem během letních měsíců, připravte se na oslepující slunce a nepříjemné horko.

5. Jezero Alikis


Jezero Alikis na severu ostrova nepatří zrovna mezi nejčastěji navštěvovaný turistický cíl, ale nám se tam rozhodně líbilo. I okolí ostrova je zajímavé krajinou a opuštěnými ruiny domů. Jezero je také domovem mnoha vodních ptáků, zejména celých hejn racků, ale dají se tu prý spatřit i plameňáci.

+ ostrov Nisyros

Jen asi hodinku plavby na jih od ostrova leží sopečný ostrov Nisyros. Návštěva samotného kráteru je hezkým zážitkem asi pro málokoho, jelikož teploty zde dosahují šílených čísel a sirné výpary jsou všude ve vzduchu. Alespoň nám se zajímavější zdály zejména horské vesničky na okraji kráteru, ze kterých byl nádherný výhled...

Komentáře