Voda v hlavní roli 2 - Nejkrásnější levády na Madeiře


Levády, unikátní zavlažovací kanály, jsou jedním z důvodů, proč každý rok na Madeiru vyráží velké množství turistů. Tento malý ostrov je jimi doslova protkaný a turistika podél nich je zkrátka báječná. Bez toho, abyste se museli trápit s velkým převýšením, si můžete užít nitro madeirských hor i místa, kam by se jinak běžný člověk vůbec jinak nedostal. V tomto článku vám přináším tipy na ty nejlepší levády na Madeiře, které jsme navštívili. Mnohé z nich můžete absolvovat i jako součást vícedenních přechodů nebo složitějších túr. Jaké výlety podél levád se tedy líbily nám?

Levada da Serra

Startovní bod: parkoviště u vyhlídky Bica da Cana (lze absolvovat jako součást túry PR17 - Caminho do Pináculo e Folhadal) | Vzdálenost: 9 km (tam a zpět) | Převýšení: cca 350 m

Naše první lévada, kterou jsme si na Madeiře prošli, a nakonec asi i jedna z úplně neoblíbenějších. Levádu sice můžete projít samotnou, ale rozhodně doporučuji absolvovat ji jako součást oficiální túry Caminho do Pináculo e Folhadal. I tato trasa je turisty poměrně málo navštěvovaná a určitě budete okouzlení tím, jaké výhledy nabízí. Na tuto levádu si s sebou rozhodně nezapomeňte vzít pláštěnku, protože přímo na cestu dopadá celá řada vodopádů, které se nijak nedají obejít.

Kromě menších i větších vodopádů po cestě se můžete těšit na zajímavý skalní útvar Pináculo a úžasné výhledy na moře i na některé z nejvyšších madeirských vrcholků. Tato leváda vám zkrátka dá ochutnávku téměř všeho co můžete na Madeiře zažít a namotivuje vás k podnikání dalších pěších výletů.


Levada do Moinho

Startovní bod: parkoviště před kostelem Igreja da Lombada | Vzdálenost: 8 km (tam a zpět jinou levádou) | Převýšení: 50 m

Sháníte zajímavou levádu nedaleko Funchalu? Nebo vás nebaví na levádách to, že se neustále musíte vracet stejnou cestou zpět? U této levády nemusíte. Jen několik desítek metrů od sebe tu totiž leží hned dvě levády, na stejném svahu, jen je jedna položená výše na druhou. Projít si proto můžete cestou tam jednu, potom vystoupat na druhou a vrátit se jinou cestou.

Kromě výhledů do zeleného údolí se navíc můžete těšit i na jedno speciální místo na horní levádě. Najdete tam totiž krásný vodopád, který přepadá přes levádu a vy se můžete projít pod ním. Cesta je v těchto místech opravdu scénická. Jen je na této levádě, vzhledem k snadnému přístupu z Funchalu, potřeba počítat také s větším množstvím lidí.


Caldeirao do Inferno

Startovní bod: parkoviště u Queimadas | Vzdálenost: 16 km (tam i zpět) | Převýšení: 200 m

Pokud sem vyrazíte ve správnou dobu, výlet do Pekelného kotle (Caldeirao do Inferno) se může snadno stát jedním z nejhezčích zážitků, které si odvezete z tohoto malebného ostrova. Dejte ale pozor, uprostřed dne je, zejména v první části levády, většinou spousta lidí, což dokáže každého nadšence poměrně odradit. Vyrazte proto brzy ráno a větší množství lidí budete potkávat až cestou zpět.

První část cesty je turističtější a vede do Zeleného kotle (Caldeirao Verde). ve kterém najdete sto metrů vysoký vodopád, jež padá do jezírka na dně kotle. Je to opravdu krásná podívaná, ale určitě se vyplatí pokračovat ještě dalších pět kilometrů směrem k Pekelnému kotli. Vystoupáte si nějaké ty schody, zdoláte několik tunelů a odměnou vám budou nádherná místa přímo v srdci madeirských hor. Ti dobrodružnější mohou i trochu nakouknout do dlouhého a velmi starého (v dnešní době už také nebezpečného kvůli sesuvům) tunelu Faja da Nogueira nebo ke zdrojnici vysokého vodopádu v Zeleném kotli.


Levada Dos Cedros

Startovní bod: rozcestí Curral Falso | Vzdálenost: 7 km (jednosměrně) | Převýšení: 230 m

Užili jste si hlavní madeirská lákadla a davy turistů už vás trochu omrzely? Vydejte se na levádu Dos Cedros. Během celého výletu potkáte pravděpodobně jen několik málo turistů, možná dokonce žádné! Leváda vás zavede do hor v méně známé části Madeiry nedaleko oblasti Fanal, která je proslulá podivně zakroucenými stromy. Výlet na levádu je tak ideální spojit právě s návštěvou tohoto podivného lesíka.

Samotná leváda začíná prudkým klesáním, kdy musíte po pěšince a schodech seběhnout ke krásnému vodopádu. Přístup k vodopády je sice o něco obtížnější a musíte k němu přeskákat po pár kamenech nad říčkou, ale ta snaha se opravdu vyplatí. Pokračovat můžete po krásné lesní levádě s několika vyhlídkami na madeirské vrcholky až zpátky na silnici.


Levada do Alecrim

Startovní bod: parkoviště u cesty směřující k Rabacalu | Vzdálenost: 8 km (tam a zpět) | Převýšení: minimální

Mezi nejznámější levády na celém ostrově patří ty, které vycházejí z malé osady jménem Rabacal. I když sem ale vyrazíte poměrně brzy ráno, nejspíše tu stejně potkáte davy lidí. I proto se nám vlastně žádná z levád přímo v Rabacalu úplně nelíbila. Od parkoviště na hlavní silnici, odkud jezdí minibus do Rabacalu, ale vede jedna alespoň trochu méně frekventovaná leváda, a to Levada do Alecrim.

Projít si celou levádu je opravdu velmi jednoduché a vyrazit na ní můžete i v případě, že už jste si během dne prošli náročnější túru. Jdete prakticky bez jakéhokoliv převýšení, čekají na vás výhledy na Rabacalské údolí a také na konci jeden vodopád. Kdo bude mít energii, může ještě sklesat k malé laguně Lagoa do Vento, která je v letních měsících ideálním místem pro rychlé smočení.

Faja do Rodrigues

Startovní bod: Estrada Regional 208 | Vzdálenost: 8 km (tam a zpět) | Převýšení: nestojí za zmínku

Levada Faja do Rodrigues je skvělou volbou, pokud se nacházíte na severním pobřeží ostrova. Dejte ale pozor a raději si před cestou zkontrolujte na oficiálních stránkách Visit Madeira, jestli není leváda zavřená. Někdy tu totiž mohou padat opravdu velké kameny a rozhodně si nepřejete být v polovině výletu, když se taková "sprška" spustí.

Leváda může pro někoho být zajímavá i poměrně dlouhým tunelem, jež se na trase nachází. Pokud jste zatím žádný pořádný madeirský tunel neprošli, tímhle určitě nebude zklamaní. Samotný terén je jednoduchý, převýšení téměř žádné a leváda je poctivá a pořádně široká. Je to tedy zase trochu jiný druh levády k prozkoumání než ty, které znáte například z Caldeirao Verde.



Komentáře

  1. Je strašně těžký říct, která leváda je nejkrásnější, kromě levád v článku mezi mé další oblíbené patří Levada do Furado, Levada do Norte (z Boa Morte po Espigao) nebo Levada da Ribeira da Janela. Taky mam všechy své 4 cesty na Madeiru sepsané na blogu, třeba se někomu bude také hodit pro další inspiraci https://lenkacestounecestou.cz/madeira-08-2021/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat