Toskánsko - města, která neminout




Ahojky!

Postupně se blíží léto a to mě přimělo zavzpomínat na to loňské. Ke konci září jsme se vydaly na krátký výlet do italského Toskánska. Za pár dní jsme toho stihly spoustu a o malou ochutnávku z toho se s vámi podělím v tomto článku. Podíváme se na města, která byste rozhodně neměli vynechat při návštěvě této krásné části Itálie.

1. San Gimignano


San Gimignano rozhodně nepatří mezi nejznámější ani největší města v okolí, ale rozhodně vám to vynahradí množstvím památek a skvělou atmosférou. My jsme se do San Gimignano dostaly tak trochu náhodou, ale nakonec to bylo místo, které jsme si z celého Toskánska  zamilovaly nejvíce.

Jakmile autobus zdolá serpentýny vedoucí na kopec, kde se San Gimignano tyčí, můžete se vydat objevovat město úzkými uličkami. Dominantou, kterou uvidíte už z velké dálky, je 15 kvádrových středověkých dveří. Vydat se můžete do jedné z nich, projít se po hradbách, objevovat skrytá zákoutí nebo se jenom toulat středověkými průchody a uličkami.

2. Lucca


Návštěva Luccy se každému, kdo cestuje po Toskánsku, pěkně hodí do cestovního plánu. Leží totiž na vlakové trati mezi Florencií a Pisou, nejnavštěvovanějšími místy v oblasti. Neváhejte se tam tedy zastavit klidně jen na pár hodin a obhlédnout si toto poklidné město. Nachází se v něm několik památek, které stojí za návštěvu, nám se nejvíce líbila věž Guinigi, mezi turisty se oblibě těší také římský amfiteátr.

3. Pisa


O šikmé věži v Pise už asi někdy slyšel každý. Tato slavná památka na vás čeká právě v Toskánsku. Návštěva Pisy je ale jenom pro otrlé, kterým nevadí velké davy, obrovské fronty a přemrštěné ceny za vstupu do památek. Do areálu, kde jsou památky koncentrované, se ale dá vstoupit zdarma, takže na věž se podívat můžete i pokud nechcete platit. Dovnitř vás ale nepustí, vstup si musíte rezervovat velmi dlouho předem.

Pokud se ale vzdálíte od nejznámějších památek a dojdete až k řece Arno, můžete se projít po krasné promenádě, nebo přejít na druhý břeh. Tam se jednak nachází zajímavý potravinový trh, jehož návštěvu si užije každý gurmán, a také spousta uliček, plných zajímavých arkýřů, dveří a maleb na zdích.

4. Florencie


Hlavním městem Toskánska je světoznámá Florencie. Je plná nádherných památek, fotogenických míst, pěkných restaurací a také turistů. A to i když jsme nebyly v Itálii v hlavní sezóně. Nejznámějším místem ve Florencii je katedrála Santa Maria del Fiore, která je opravdu uhrančivá. Pokud se rozhodnete vydat na druhou stranu centra a vyšplhat na kopec, budete moci pozorovat západ slunce za touto nádhernou památkou.

Západ slunce je sice romantika, ale mnohem zajímavější jsou zahrady na kopci, odkud mnozí turisté chodí západ slunce pozorovat, stejně jako věž u řeky s výhledem. Kromě katedrály tu je také turisty věčně obklopený starý most Ponte Vecchio, na kterém naleznete nejrůznější turistické krámky a stánky. Na Florencii vám může stačit jeden den, ale objevovat jí můžete klidně i týden, záleží jen na vás.

A co vy? Jaká města v Toskánsku bych při další návštěvě neměla minout?

Komentáře

  1. Souhlasím s tím, že k létu prostě patří alespoň jednou vidět Itálii a to je naprosto fajn. My se také každé léto alespoň na otočku podíváme do Itálie a hrozně se nám tam líbí... Nedávno jsme narazili na frázi koloseum vstupné na jedný stránce a tak už to máme spojené nejen s výletem, ale i takovou menší exkurzí, protože ta cena je naprostá bomba.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat