Kajaky a hadi - Argentina #5







Ahoj,

jsem tu právě tři týdny a mám za sebou prvních pár dnů školy. Určitě se o místní škole chystám napsat, jelikož se to s tou naší nedá srovnat, prozatím tu ale mám článek o krásném místě, které jsem navštívila hned dva víkendy za sebou a pokaždé jsem si to parádně užila. Jen asi dvacet minut autem od San Juan, obklopená vysokými horami, leží vodní nádrž, kterou tu všichni nazývají Dique a je oblíbeným místem, kde Sanjuaninos tráví volné víkendy.

K Dique jsem se těšila hlavně proto, že je trochu výš v horách a já jsem tak měla příležitost konečně zamířit do And, jejichž hřeben vidím každý den z ulice. Nejlepší na mé první návštěvě Dique ovšem byla samotná cesta, která se vine průsmyky mezi vrcholky a výhled je zkrátka nádherný. Poušť se tu mění v hory a krajina je naprosto neuvěřitelná, plná barevných skal a menších kaňonů. Už se moc těším, až tam budeme moci zamířit pěšky a vidět to i jinak než z okénka auta. Snad už brzy.

Krajina v okolí San Juan je nádherná.
Samotné Dique je obklopené kluby, jejichž členem musíte být, aby jste mohli vstoupit, nebo vás musí někdo pozvat. My jsme cestovali ještě s kamarádkou hostitelské mamky a její dcerou, které mají v jednom klubu příbuzné, takže jsme mohli vstoupit. První, co mě na Dique překvapilo, bylo, že navzdory tomu, že je Dique vlastně rybník, je neuvěřitelně čisté, skoro jako moře. :) Kvůli silnému větru v horách se na něm navíc tvoří vlny, takže moře doopravdy připomíná. U jezera navíc panuje ideální počasí pro mnohé adrenalinové sporty jako paragliding nebo kitesurf, takže je pořád na co koukat, Jezero obklopené Andami vypadá opravdu nádherně. Takže jak jsem strávila odpoledne? Většinou s foťákem v rukou na břiše na pláži, jak jsem se snažila zachytit krásu toho místa.
Dique místní s oblibou využívají k nejrůznějším vodním sportům.

Většina lidí se jezdí k Dique hlavně koupat, ale my jsme se vykoupali jenom rychle, přeci jenom vedra postupně ustoupila a na koupání v ledovém jezeře už to úplně není. Jeden známý mojí hostitelské mamky je majitelem kajaku a všichni se shodli, že by to nebyla pořádná návštěva Dique bez plavby na kajaku, takže mi navlékli vestu, dali pádlo a poslali mě na vodu. Tak jsem alespoň zase vyzkoušela něco nového, navíc na kajaku se můžete dostat na úplně nové místa se zcela novým výhledem na hory. Asi nikdy nebudu kajakářka, ale rozhodně se mi to líbilo.

Ten človíček na kajaku jsem já!!!
Jelikož já zkrátka musím zažít všechno, také jsem viděla hada. Moje hostitelská rodina se shodla, že nikdo z nich hada nikdy neviděl a to navzdory tomu, že jich tu žije hodně a oni chodí hodně do hor. Ale já se takhle procházím po pláži a najednou vidím skupinku lidí, kteří na mě zírají. První mi vůbec nedošlo, co se děje, ale najednou začali všichni křičet a ukazovat na zem. Sklopím oči a hrkne ve mě. Není to žádný drobeček a moje chodidlo v žabce má na dosah. Přestože vím, že bych neměla, aniž o tom přemýšlím, prudce se otáčím a prchám. Had mizí mezi křovisky. Až později jsem se dozvěděla, že tenhle had jedovatý není a oni na mě křičeli, abych ho vyfotila, když jsem tak blízko. Nějak jsem si ale nenašla čas na prohlížení toho plaza a úvahy, jestli je jedovatý, koneckonců tak velkého hada jsem dosud viděla asi jenom v zoo, takže instinkt zafungoval.


U Dique jsme pokaždé zůstali i na západ slunce, který byl nádherný. Tento článek nebude tak dlouhý, zato vám dám na konec spoustu fotek místní nádherné přírody. Kdyby někdo z vás někdy zabloudil až k San Juan, Dique by rozhodně neměl minout, už kvůli uchvacující cestě, která k němu vede.


Mějte se krásně a cestujte!!!


















Komentáře

  1. To vypadá parádně! Ten instinkt s hadem naprosto chápu - měla jsem to stejné při potápění na Velkém bariérovém Útesu, když pode mnou proplaval žralok - okamžitá panika a plavání ke břehu :D

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat

Okomentovat