Asian food & culture festival - 30. 4. 2016




Jedna z dekorací
Včera jsem navštívila Asian food & culture festival, který se konal od 11:30 na Výstavišti Holešovice. Celý festival byl velmi propagován, a tak jsem počítala s tím, že půjde o poměrně masovou akci, ale stejně jsem nedokázala odolat a musela zajít zjistit, jestli za to festival stojí.
Podle toho, co se psalo na webu Asian festu, tak to vypadalo na velkou slávu se spoustou skvělého asijského jídla, tanců a bojových umění. Existovala možnost koupit si tři druhy vstupenek, my jsme zvolili tu nejlevnější za 200 Kč. To pro nás znamenalo v podstatě pouze to, že jsme nesměli na festival o hodinku a půl dříve, což nám ale nevadilo, jelikož jsme stejně mohli až odpoledne a navíc nesměli do VIP salónku. Co jsem ale slyšela, tak jsme nakonec o nic nepřišli, jelikož právě ti s VIP si stěžují ze všech nejvíce.

Vietnamské závitky
Když jsme dorazili na místo, rychle nám začalo být jasné, že na atmosféru asijských uliček, o kterých se psalo všude na internetu si můžeme nechat rovnou zajít chuť. celý festival spočíval v podstatě z mnoha bílých stánků a sem tam nějaké té dekorace jako několika sakur (v naší ulici kvetou větší) a lampiónů zavěšených nad stánky. S tím, že to bude masová akce jsme se rozhodně nespletli, ale s tím už se nedá nic moc dělat, tak jsme se museli smířit s davy a obsazenými stoly.



Hmyzí speciality
Ovšem jídlo bylo většinou prvotřídní. Všechno, co jsme si dali, nám moc chutnalo až na jedinou nešťastnou výjimku. Od začátku bylo ale jasné, že na jídle si tu někdo hodně namastí kapsu a vystavující restaurace to tedy nebudou. Na festivalu se muselo platit žetony, při čemž se jeden žeton rovná 50 korunám, a tak jste nakonec mohli narazit pouze na čtyři ceny - 50, 100, 150 a 200 korun. Já festivalovým penězům moc nefandím a zdá se mi, že v restauracích, které zde vystavovali bychom si, alespoň z mé zkušenosti, dali jídlo levněji.

Teď už ale k samotným pokrmům, které jsme ochutnali. Jako první jsme vyzkoušeli prvotřídní grilované krevety, které brzy následovaly výborné závitky. Ochutnala jsem tak také krevetový závitek v rýžové placce, kterou jsem dosud nikdy neměla a byla jsem na ní opravdu moc zvědavá. Mňam. :)
Když jsme poté spatřili hmyzí stánek, bylo nám jasné, že ten zkrátka nemůžeme minout. Ne že bychom si na hmyzí speciality kdovíjak brousili zuby, ale zvědavost nám nedala. Objednali jsme si tak mix smažených moučných červů a cvrčků. Mouční červi už na mě byli příliš, pro jeden den mi bohatě stačili cvrčci. Překvapivě nechutnali vůbec špatně, spíše jako slané oříšky, ale není to nic moc, když si uvědomíte, že máte mezi zuby křídlo nebo nožičku. Ale ochutnali jsme a to je hlavní. :)
Čerstvé kokosové mléko - Mňam!!!
Báječně jsme si pochutnali také na mangovém kari se zeleninou, které chutnalo úplně jinak než naše kari, bylo takové hrubší, ale zároveň aromatičtější. Zároveň kolem nás neustále procházeli lidé s kokosem s brčkem a popíjeli čerstvé kokosové mléko. Věděla jsem, že ho zkrátka musím mít, a tak jsem pátrala, až jsem našla stáneček, kde tento nabodnutý kokos nabízeli. Kokosové mléko bylo výborné. Navíc skvěle neutralizovalo, takže se po pálivém jídle opravdu hodilo.
  Nakonec jsme si dali ještě batátové hranolky s koriandrem, na kterých jsem si pochutnala i já, která nejsem příliš velkým fanouškem batátů. Ještě jsme vyzkoušeli několik thajských druhů zmrzlin - mangovou, z adzuki fazolek, jasmínové rýže a černého sezamu. Překvapivě byly všechny zmrzliny sladké a velmi osvěžující. Jak prohlásil jeden pán, který seděl nedaleko mě, tohle byla zmrzlina s velkým Z.
Lví tanec prý nosí štěstí
A jelikož to nebyl pouze festival jídla, ale také kultury, tak nesmím opomenout doprovodný program. V "Chrámu bojových umění" (Byl to bílý stan, o trochu větší než ty ostatní.) jsme viděli přehlídku tai chi a aikida, která se nám ovšem moc líbila. Z tanců bych potom vypíchla zejména povedený lví tanec, který údajně nosí štěstí. :) A vrcholem večera byl Tanec draka, který mě opravdu nadchnul. Bohužel ho vidělo jen několik desítek lidí, kteří vydrželi až do konce festivalu, kdy už byla většina stánků zabalena a nebylo nic moc, co dělat. Tanec draka jsme vám natočili a najdete ho na konci článku, tak určitě koukněte.

Celkově jsme si Asian fest užili, pochutnali si na asijském jídle, zkusili i něco nového a vůbec to nebylo špatné, ale příští rok už ho asi vynecháme. Celkově byly ceny nepřiměřeně vysoké, uličky špinavé (Možná se tak snažili navodit tu asijskou atmosféru, ale moc to nevyšlo.) a naslibováno více než bylo splněno. Přesto to byl poměrně příjemný večer.

Komentáře

  1. já ty hmyzy musím taky někdy ochutnat, ale předtím se asi posilním nějakou kořalkou, protože ten mentální blok tam bude,D

    Zajímavý report:))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat