Do Latinské Ameriky a rovnou na půl roku - Argentina #0





Ahoj,


venku začaly opravdu třeskuté mrazy (možná, že to není až tak hrozné, ale mě je doopravdy zima) a nenašel by se tedy lepší čas na trochou snění o nějaké té exotice. Snad už ale nebude třeba snít dlouho, jelikož již v únoru se chystám vyjet na půl roku na střední školu do zahraničí. Ale vezměme to pěkně popořádku.

Kdo čte tento blog už nějak dobu, pravděpodobně ví, že jedním z mých velkých cestovatelských snů jsou různé země v Latinské Americe (ano, stejně jako v Asii, Evropě, Oceánií . . . však to znáte). Ale naprostou třešničkou na dortu, zemí, kam jsem chtěla vždycky ze všeho nejvíce, je Argentina. Přijde mi, že mezi latinsko-americkými zeměmi nepatří Argentina zrovna mezi ty nejnavštěvovanější, ale mě zkrátka, co si pamatuji, vábila ze všech států nejvíce.
Před nějakou dobou se na mě usmálo štěstí. Jen tak jsem se dívala po internetu a narazila na agenturu AFS, která právě nabízela stipendia na půlroční studium na střední škole v Argentině. První jsem si s tou myšlenkou jen tak pohrávala, protože jsem si byla jistá, že mě rodiče stejně nikam nepustí. Potom jsem se ovšem zeptala a oni mi dovolili jít na výběrové řízení na to stipendium. A tehdy to začalo být vážné, uvědomila jsem si, že to je přesně to, co chci.

Vyplnila jsem několik papírů, odeslala esej, sepsala nějaké testy, absolvovala pohovor a netrvalo dlouho,  byla ruka v rukávě. Mohla jsem jet na půl rok do Argentiny. Následovalo zdlouhavé vyplňování přihlášek, pochůzek ve škole a u doktorů, ale nakonec jsem se přihlásila a nezbylo než čekat na přidělení rodiny, ve které budu celý půlrok bydlet.

Také jsem se dozvěděla, že kromě Argentiny můžu být i v Uruguayi, což mě po celou dobu čekání na rodinu tak trochu děsilo. Ne, že bych měla něco proti Uruguay, ale přece jsem se přihlásila do Argentiny a myslím, že umístění do jiné země by mě trochu zklamalo. Mě ale koneckonců zajímají téměř všechny země, takže by to pro mě rozhodně nebyl ztracený půlrok.

V říjnu jsem se ovšem dozvěděla, kam nakonec pojedu. A žádná Uruguay se nekonala. Byla jsem strašně moc zvědavá, kde budu bydlet, hlavně proto že Argentina je tak obrovská a neuvěřitelně různorodá. Jedno místo zajímavější než druhé. Moje hostitelská rodina pochází ze San Juan, města na úplném západě země. San Juan je schováno v podhůří And, jen o nějakých sto, dvě stě kilometrů jižněji se nachází nejvyšší hora celé Ameriky, téměř sedmitisícová Aconcagua.

Dočasný domov mi poskytne paní s šestnáctiletou dcerou a patnáctiletým synem, zatím si s nimi píši a vypadají moc sympatičtí, tak už se na ně těším, stejně jako na celý svůj pobyt v Argentině. Tento článek byl spíše informativní, ale zkrátka jsem se s vámi musela podělit o takovou skvělou novinu. Na závěr bych chtěla dodat, že pokud byste chtěli zažít něco podobného, Afs teď poskytuje stipendia do Mexika, Švýcarska a Německa, což je zkrátka skvělá příležitost.

Mějte se krásně, užívejte zimu a cestujte!

Komentáře

  1. Panebože, to je skvělý
    Moc gratuluju. Argentina urcite bude skvělá, exoticka a prostě úžasná. Uz se úplně těším na články.

    OdpovědětVymazat
  2. No téda! Tiše závidím a těším se na spoustu článků! :) takováto příležitost se nesmí nechat utéci, já takto byla na pracovní stáži v Africe a bylo to strašně obohacující

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat

Okomentovat