Klišé, které stojí za to - Chorvatsko #1



Letní dovolená v Chorvatsku. Pro Čechy jedno z největších klišé, kterému se kde kdo vysmívá. Proč ale vlastně ne? Neříkám, že každý rok, ale proč se alespoň jednou za život do této Čechy oblíbené destinace nepodívat? A právě do Chorvatska jsme se letos v létě vypravili my. Jelikož se mi nechtělo plácnout se na celý týden k moři a jelikož velká část mojí rodiny právě tohle udělat chtěla, dohodli jsme se, že vyzkoušíme pobytový zájezd s každodenními výlety.

Předem chci říct, že nejsem moc na zájezdy, vadí mi, jak se musím řídit tím, kam jdou ostatní, jak jsem omezená a jak se všude spěchá. Na druhou stranu, když jsem si mohla vybrat mezi týdenním lehárem na pláži a poznávacím zájezdem, byla to poměrně snadná volba. A tak jsem vyrazili na desetidenní zájezd na Národní parky Chorvatska s kanceláří Neantours.

K tomu, co se mi na zájezdu líbilo a nelíbilo, ještě později. Určitě se dočkáte samostatného článku. Naše cesta započala sice v Praze, ale během noční cesty autobusem se neudálo nic zvláštního (Co bych taky čekala, že?), takže začnu až u naší první návštěvy národního parku. Naše ubytování bylo umístěno v malém městečku Svatém Filipu i Jakově, uprostřed severní Dalmácie, vklíněného mezi přímořská města Zadar a Biograd na Moru. A právě cestou do Svatého Filipa i Jakova jsme zastavili na nejznámějším chorvatském národním parku, Plitvických jezerech.





Předpokládám, že toto místo není třeba příliš představovat, ale pro jistotu to stejně připomenu. Ano, tohle je to místo, kde se natáčel Poklad na stříbrném jezeře. Na vlastní kůži jsem ovšem zjistila, že Plitvická jezera nabízejí daleko víc, než jenom místa, kde vznikal slavný film.

Nejvíce navštěvovaná část Plitvických jezer se nachází v kaňonu vytvořeném řekou. Ještě než jsme do tohoto kaňonu sestoupili, měli jsme možnost zahledět se na soustavu několika jezer dole a na největší zdejší vodopád Veliki slap. V létě ve vodopádech bývá méně vody, ale měli jsme štěstí a pohled na vodopád byl i tak ohromující. O několik minut později, jsme navíc sestoupili dolů až k úpatí vodopádu, který díky různým horninám ve skále za ním hrál všemi barvami.
Veliki slap

Od Velikého slapu jsme pokračovali okolo menších jezer směrem do kopce a spatřili fotogenické vodopádky rozlévající se mezi skalisky i flórou. Mezi dvěma jezery jsme vyšplhali i do jeskyně, která měla být místem, kde se natáčela nějaká velmi slavná scéna z Vinnetoua. Já nejsem až takový znalec, abych místo poznala, ale výhledy tam byly opravdu nádherné.

Za posledním za malých jezer se rozléhalo velké jezero Kozjak, které jsme přepluli lodí a mohli tak pozorovat okolní přírodu. Od jezera Kozjak jsme začali stoupat vzhůru, ven z kanonu, okolo několika malých jezer, které skrývaly nejedny nádherné vodopádky a zátočinky. Tato část na mě zapůsobila o dost více než ta spodní, navzdory tomu, že vodopády zde byly menší a méně ohromující. Skoro kamkoli se člověk podíval, hned narazil na něco nádherného, rozvětvené říčky, azurově modrá jezírka, kaskádovitě spadající proudy vody. Škoda, že je v celém parku zakázáno koupání. Vzhledem k tomu, jak bylo celý den horko a jak nádherně průzračná voda byla, hned bych tam skočila. :)

Jakmile jsme vystoupali až k poslednímu jezeru, svezli jsme se vláčkem zpět dolů, kde už na nás čekal autobus. Navzdory tomu, jak málo času jsme měli, výlet na Plitvická jezera jsem si moc užila. I když je tato turistická atrakce natolik provalená, každému, kdo by zamířil tímto směrem vřele doporučuji jí navštívit. Mohla bych toho sepsat ještě miliony, ale vím, že s dlouhými články nemá nikdo trpělivost, tak raději přikládám spoustu fotek. :)

Veliki slap

Taky tak milujete vodopády? Já si zkrátka nemůžu pomoci.
  



Jako z tropického pralesa . . .


Už brzy napíši o naší další cestě, tentokrát do národního parku Kornati.

Mějte se krásně, užívejte prázdniny a cestujte!!! 

Komentáře

  1. Krásné články. Taky bychom letos chtěli jet. Napíšete prosím slíbený článek o zájezdu? Co se vám líbilo a nelíbilo? Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat