Roadtripy #1 - Španělsko-Portugalsko-Španělsko




Léto je už tady, brzy začínají prázdniny a nastává tak ten nejpříhodnější čas z celého roku pro cestování. A jelikož v létě má většina z nás spoustu času, je to také vhodná doba pro roadtrip. A teď nemyslím jenom ten světoznámý roatrip napříč USA, ale hlavně možnosti, které se nám nabízí  nedaleko domova, aniž bychom si museli kupovat letenky přes půl světa. Pojďme se podívat na roadtripy po Evropě, které mi přijdou zajímavé a jednou bych je chtěla třeba i absolvovat. . .

1. Španělsko-Portugalsko-Španělsko - cca. 1 měsíc

Tak tento roadtrip je sice na trošku déle, ale o to lákavější mi připadá. Najdou si v něm totiž to své úplně všichni. Ať už chcete vidět hory, středomořskou přírodu, rozbouřený Atlantik nebo stará arabská města, na tomto roadtripu najdete všechno. Navíc se podíváte jak na místa, která jsou sice nádherná, ale ještě netrpí masovým turistickým ruchem, tak na místa, kam každý rok zavítají tisíce turistů.


Plán cesty:

Den 1 - Náš roadtrip začínáme ještě ve Francii, v příjemném Perpignan s nádhernými památkami, které stojí za návštěvu.
Den 2 - Vyrážíme směrem na španělskou hranici do města Puigcerdá. Cesta sice netrvá déle než dvě hodiny, ale pokud nespěcháte, snadno se protáhne na celý den. Na Pyrenejích je stále, co obdivovat. Z Puigcerdá můžeme pokračovat do Andorry.
Den 3 - Andorra La Vella. Pokud vás to láká, v Andoře můžete levně nakupovat a projít se po městě, které šplhá do kopců. Já jsem v Andoře byla a tenhle stát mě nijak zvlášť neoslovil, ale věřím, že pro někoho může být zajímavý. Obzvlášť zaměří-li se na hory.
Den 4 - Pokračujeme z Andorry do národního parku Posets-Maladeta, ve kterém si můžeme vybrat z rozmanité nabídky kratších i delších treků v samém srdci Pyrenejí. Právě zde můžete také vystoupat k ledovci na nejvyšší hoře Pyrenejí Pico de Anetu.
Den 5 - Kdo chce, zůstane ještě jeden den v národním parku, ostatní mohou vyrazit směrem k dalším přírodním krásám Pyrenejí, tentokrát do národního parku Ordesa, který skrývá několik nádherných kaňonů, stříbřité vodopády a nekonečnou zelenou džungli. Do národního parku je nejlepší vstup z vesnice Torla, takže autem dojedeme tam.
Den 6 - Národní park Ordesa nám zůstane ještě na jeden den domovem. Komu Pyreneje tolik neříkají, může jet rovnou dál.
Den 7 - Dnes přijíždíme do Pamplony, hlavního města španělské Navarry a pomalu opouštíme Pyreneje. Pokud sem dorazíte mezi 6. a 14. červencem můžete se stát svědky běhu s býky a oslav sv. Fermína.
Den 8 - Z Pamplony zamíříme na sever, ke Kantábrijskému moři. Necháme za sebou velké Bilbao a dojedeme až do příměstského městečka Castro Urdiales s krásným středověkým kostelem a nádhernou zátokou.
Den 9 - Pokračujeme podél pobřeží kolem malých zátok a rozeklaných skal. Můžeme se zastavit v přístavu Santander. Pokračujeme až k městečku Pechón s jedněmi z nejkrásnějších pláží v Kantábrii. To se zároveň stane naší základnou pro krátký výlet  na jih.
Den 10 - Opouštíme pobřeží a míříme na jih do národního parku Los Picos de Europa, který by si nikdo neměl nechat ujít. Nádherná příroda a staré kláštery a kostely na úpatích hor.
Den 11 - Z Los Picos de Europa pojedeme dál na západ až k jednomu z galicijských přístavních měst. V nabídce je Coruňa nebo Ferrol.
Den 12 - Santiago de Compostela. Santiago je významným poutním místem, ale myslím si, že návštěva může být velmi zajímavá i pro nevěřící, už kvůli dlouhé historii města.
Den 13 - Ze Santiaga zamíříme na jih. Po dvou hodinách vjedeme do Portugalska a budeme pokračovat do národního parku Peneda-Geres. V tomto jediném portugalském národním parku si můžete dosytosti užít vodopádů a subtropické přírody.
Den 14 - Z národního parku se přesuneme opět na pobřeží, tentokrát do světoznámého portugalského přímořského města Porta. Dejte si sklenku portského vína, ochutnejte kávu v místních kavárnách nebo si vyražte do úzkých uliček města.
Den 15 - Z Porta zamíříme do přírodního parku Serra del Estera. Tady můžeme poznat původní Portugalsko. Malé, horské vesničky lemované olivovými háji a starodávné hrady rozeseté po krajině.
Den 16 - Kdo chce, může v Serra del Estera strávit ještě jeden nebo více dní. Jinak zamíříme dál na jih do malého městečka Porto de Mós, odkud můžeme podniknout výpravy do rozsáhlých jeskynních komplexů, navštívit klášter Alcobaca nebo vyrazit do poutní Fátimy.
Den 17 - Dneska nás čeká hlavní město Portugalska, Lisabon. Tohle město člověka dostane. Křivolaké uličky, melancholické hospůdky, ale i bělounké pláže přímo ideální pro surfování.
Den 18 - Město jako Lisabon si ještě jeden den určitě zaslouží. A pokud by snad někoho nudil, může si vyrazit na pestrobarevný zámek Sintra nebo do přírodního parku Arrabida, který skrývá krásné zátoky a opuštěné plážičky.
Den 19 - Tentokrát je před námi nejdelší přejezd na naší cestě. Pojedeme přes čtyři hodiny do proslulého portugalského Algarve. Přestože je Algarve značně masové, stále to není to, co třeba ve Španělsku. Můžete si tu v klidu užít písčité pláže, časté koncerty a výstavy, ale i historická městečka.
Den 20 - Algarve, amigos!
Den 21 - Opět překračujeme španělsko-portugalskou hranici a opět se ocitáme v této temperamentní zemi. Čeká nás ovšem něco docela jiného než sever země. Je tu slunná Andalusie. První den dojíždíme do Sevilly, která nabízí lákadla, která snad netřeba představovat.
Den 22 - Z horké vnitrozemské Sevilly opět míříme k moři, tentokrát do Cádizu, je to poslední město na pobřeží Atlantiku, které navštívíme.
Den 23 - Dnes se ocitáme na samém konci Evropy, na kousku britské půdy uprostřed Středomoří, na Gibraltaru. Zahleďte se na Afriku, vyfoťte tučňáky a spatřete makaky, jediné opice, které můžete v Evropě potkat.
Den 24 - Z Gibraltaru směřujeme do Málagy, malebného přístavu, který se nachází přímo na známém Costa del Sol. Zláká voda i vás?
Den 25 - Čeká na nás poslední město na naší cestě, Granada. Tento skvost se spoustou křesťanských i arabských památek byste rozhodně neměli minout. Alhambra se zapíše do srdce nejednomu návštěvníkovi, ještě kdyby tu nebylo tolik turistů.
Den 26 - Z Granady je to jenom kousek do pohoří Sierra Nevada. Zde můžete absolvovat třeba trek na nejvyšší horu pevninského Španělska, Mulhacén.
Den 27 - Teď už nás čeká jenom cesta domů. Pokud ovšem máme dostatek času můžeme si i jí zpříjemnit návštěvou Valencie nebo Barcelony.

Pokud máte dostatek času a peněz, rozhodně doporučuji po cestě na několik dní navštívit trajektem portugalskou Madeiru, nebo severní Maroko. Na Madeiru byste se měli dostat z Portimaa v Algarve a do Maroka z větších jihošpanělských měst.

Doufám, že vám tento typ článku přišel zajímavý, pokud byste chtěli další plán na roadtrip, určitě napište. :)

Komentáře

  1. Jé, no to je paráda, musím jednou sehnat někoho, kdo by do podobného roadtripu šel se mnou :D :)!

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek! Až budu mít auto a nebudu úplný začátečník, hned pojedu :D Ještě někoho sehnat do páru nebo alespoň skupinu lidí, abych tak pro začátek nejela sama. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný, tam dolů se chci hrozně podívat, i když nevím, jak bych to přežila v létě, už doma se málem rozpouštím vedrem!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to zní úplně super. Vždy jsem přemýšlela, že bych udělala nějaký roadtrip a tento je super :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat